Szirom- és rizsszórás, hol és mikor?

2012.07.12.

A termékenységet szimbolizáló virágszirom és rizsszórás szinte minden esküvő kötelező velejárója. A hagyomány szerint a pár elé szórt szirmok és rizsszemek elegyengetik rögös útjukat és segítik a bőséges gyermekáldást. Nem mindenki rajong érte, hogy rizs zuhatagot kapjon a nyakába, de általában akkor is mindig előkerül valahonnan néhány marékkal, így érdemes inkább szervezetten csinálni, főleg mivel nem minden helyszínen és esetben van erre lehetőség.

virágszórás.jpg

Hol, mikor, milyet?

A házasságkötő termekben teljességgel tiltott a sziromszórás, itt a koszorúslányok kis csokrot tartsanak inkább a kezükben sziromszóró kosár helyett.

A házasságkötő terem előtt általában van már erre lehetőség, a kapun kilépő párt üdvözölhetik így a vendégek.

Egyházi szertartás esetén a templomokban általában nem engedélyezik a sziromszórást, mert a beletaposott rózsaszirmokat nagyon nehéz kitakarítani a szőnyegből. A felkapott helyszíneken, ahol óránként zajlanak az esketések erre végképp nincsenek felkészülve, hogy minden egyes pár után takarítsanak. Kicsi, vidéki templomokban néha megengedik, ez mindig az Atya hatásköre, vele kell megbeszélni, hogy mit lehet és mit nem. 

A templom előtt az esetek nagy részében nincs akadálya, hogy a pár sziromeső közepette vonuljon le a lépcsőn. Azoknál a templomoknál ahol hosszú a lépcsősor nem mindig örülnek a rizsnek, mert csúszik és attól félnek, hogy az idős hívek megcsúsznak majd misére menet, érdemes a takarítás kérdését előre tisztázni és mindig előre megbeszélni, hogy mire van lehetőség a templomon belül és a templomon kívül.

Mit szórjunk és miből?

Ma már nemcsak rizst és virágszirmot szórhatunk, nagy választék áll rendelkezésre esküvői konfettikből, buborék fújókból is. Én sima, fehér A/4-es papírlapból szoktam kis tölcséreket sodorni, az aljukat megtűzni és ezekbe porciózom a szórnivalókat, amit minden vendég megkap a kijáratnál. Rizsből csak nagyon jó minőségűt vásároljatok, leginkább az előfőzöttet ajánlom, mert az nem hagy fehér foltokat a vőlegény sötét öltönyén.

komment

Címkék: rizs szirom

Érdekel az esküvők világa, esetleg házasodni készülsz? Érdekes hírek, hasznos tanácsok egy esküvő­szervező tollából.

Címkék


süti beállítások módosítása