Esküvői catering vagy saját konyhás helyszín? - 2. rész

2019.04.07.

Utolsó posztunkban a catering cégek munkáját igyekeztünk bemutatni, hiszen a saját konyha nélküli helyszíneken az ő segítségükkel tudjuk megvalósítani az esküvői vendéglátást. Annyi kérdés felmerült, olyan sok fontos témát nem érintettünk, hogy végül két részre bontottuk az anyagot. 

Miért is tartom fontosnak, hogy erről beszéljünk? 

Számtalan tévhit, félinformáció kering a catering cégek munkájáról. Mi magunk is gyakran kapunk kérdéseket a pároktól arra vonatkozóan, hogy biztosan jó minőségű lesz-e az étel, ha catering cég biztosítja a vendéglátást, előfordul, hogy a helyszín választás előtt azt is kikötik, hogy nem dolgozhatunk olyan helyen, ahol nincsen saját konyha.

Bízom benne, hogy ha ezt a két posztot végigolvassátok, megnyugtató válaszokat kaptok és egy kicsit jobban beleláttok az esküvői vendéglátás szakmai oldalába. 

Segítségemre lesz ebben Jarek Csilla, a Waldorf Wedding senior sales managere, akivel átbeszéltük azokat a kérdéseket, amelyek a párok részéről is felmerülhetnek:

Milyen típusú felszolgálási módok lehetségesek esküvő esetén? Tapasztalataitok alapján melyik a legkedveltebb?

Az esküvőkön négyféle felszolgálási módot szoktunk alkalmazni: büfévacsora, összetett díszétkezés, BBQ vacsora, gálavacsora.

Büfévacsora: Kötetlen vacsora, a fogásokat büféasztalon tálaljuk, nagy választék, 3 órán át elérhető;

Összetett díszétkezéses vacsora: A büfévacsora „emeltebb” változata, keretet ad a vacsorának – az előételeket, leveseket felszolgáljuk, a többi fogás a büféasztalon foglal helyet, nagy választék, 3 órán át elérhető;

BBQ vacsora: Büfévacsora kiegészítve látvány grillezéssel, laza fiatalos jelleg, könnyedebb ételek, sok saláta, BBQ-ra jellemző főételek;

Gálavacsora: kötött étkezés, kb. 2 órán át egy helyben, a fogások egymás után kerülnek felszolgálásra tányérszervíz formájában.

waldorf-wedding.jpg

Ami nagyban befolyásolja a felszolgálási módot a Pár választásán túl: a helyszín adottságai, hinterland – catering háttér helyiség - lehetősége, az esküvő koncepciója. Például a Playa Luna-Mátyusháza puszta helyszínünkön koncepciónk a környezettudatosság, és természetközeliség, ezért a terítékben is ezt szeretnénk viszontlátni pálmalevél tányérok és tálalók használatával.

Tapasztalataink alapján a legkedveltebb felszolgálási forma az összetett étkezés. Nem is csoda, hisz, az elején valóban mindenki a Párra, Örömszülőkre tud figyelni a vacsora előtti beszédekkor, majd a főételek kezdésével a Pár és vendégeik már a könnyedebb, bulizósabb hangulatra válthatnak. 

waldorf-wedding02.jpg

Milyen szabályokat követtek az esküvői menük összeállításánál? Van-e olyan, amire különösen odafigyeltek esküvő esetén?

Erre a kérdésre egyben válaszolnék, de előtte szeretnék kitérni a welcome falatok és italok fontosságára. Sokan úgy gondolják, hogy „nemsokára vacsoráznak a vendégek, s rengeteg étel lesz, nincs rá szükség”. Ezt minden esetben meg szoktuk cáfolni. Ne felejtsük el, hogy mennyit utazott a vendég, mikor ebédelt utoljára, s nem utolsó sorban vendégszeretetről biztosít. Ez mind a Párra, mind a catering szolgáltatóra vonatkozik!

Általában – ha a Pár és a család igényei máshogy nem igénylik – azt szoktuk javasolni, hogy a menü tételsorai a következőket tartalmazzák: előételek, levesek, főételek, desszertek. Főételek tekintetében a menüsor tartalmazzon halat, szárnyasokat, sertést, marhát, és vegetáriánus ételt. Az előételeink és leveseink ajánlásainál is minden esetben megjelennek a vegetáriánus ételek is. Nemcsak a vegetáriánus étkezést tartók miatt, de akik a könnyedebb ételeket kedvelik, szintén megtalálják számításaikat. Desszertek tekintetében javaslatunk, hogy textúrában többféle típus jelenjen meg a büféasztalon (apró ízbombák, többfélét tud kóstolni a vendég). Persze, ezt még tudjuk kombinálni azzal, hogy a menyasszonyi torta milyen ízvilággal rendelkezik majd. 

waldorf-wedding04.jpg

Mi a helyzet az ételérzékeny és vegán vendégekkel, a különböző vallási előírásokkal az ételekre vonatkozóan? Nekik külön menüvel készültök?

A menüsoraink tételei mellett minden esetben jelezzük, hogy mely ételek glutén-, laktózmentesek, vegetáriánus, vagy vegán tételek. Tapasztalataink alapján minden esetben megkérdezzük, hogy pontosan a vegetáriánus vendég milyen tételeket fogyaszt, mert többféle vegetáriánus vendégszokással találkoztunk már. 

Természetesen, külön igény esetén egyedi menüvel szoktunk készülni a vendégnek. A vallási előírások is ide sorolhatóak, ebben az esetben egyedileg összeállított menüsorokkal dolgozunk.

Miért dolgoztok többféle italcsomaggal, mi közöttük a különbség? A röviditalok bevitelének mik a szabályai?

Többféle alap italcsomagot kínálunk a Párjainknak. Az eltérés az egyes csomagok között a borok és sörök minőségében rejlik. A második és harmadik csomag minőségben és fajtában többféle bort tartalmaz. Ezen felül készülünk a Pároknak rövidital- és koktélcsomaggal is. Ezen csomagjaink 8 órás korlátlan fogyasztást tartalmaznak. Csomag hosszabbításra természetesen van lehetőség, melyről előre nem kell rendelkezni, ezt elég csak az esküvő hajnalán a bankett vezetővel egyeztetni.

Amennyiben a Páros szeretné biztosítani a röviditalokat, abban az esetben dugódíjat számolunk fel, mely tartalmazza a behozott röviditalokhoz a megfelelő mennyiségű, minőségű, fajtájú poharakat, eszközöket és a felszolgálásukat. Ha a Páros szeretne koktélokat is fogyasztani a behozott italokból, ebben is tudunk segíteni, kiegészítő koktélcsomag formájában.

waldorf-wedding03.jpg

Divat még az éjféli büfé az esküvőkön? Ide milyen típusú ételeket ajánlotok?

Nem csak divat, de rengetek esküvős tapasztalat után, azt kell hogy mondjam, várják a kedves vendégek. S ne feledkezzünk meg arról, hogy az italok felszívódását is segíti. Persze, itt is közbeszólhat más ország szokása; pl. az amerikai esküvők általában éjfélkor véget érnek.

A magyar hagyományok szerinti töltött káposztán túl is van élet, attól függetlenül, hogy nagyon kedvelt tétel még a mai napig is. A különböző bárjaink: pástétom bár, hot-dog bár, pizza, kenyérlángos adhat egy kis változatosságot, illetve a külföldi vendégek is jobban megtalálják számításaikat.

Végezetül, mit javasolsz a jegyespároknak, mire figyeljenek, amikor catering céget választanak?

Talán, azt mondanám, hogy a saját elképzeléseiken túl próbálják megfogadni a szolgáltató szakmai javaslatait is, hisz minden esetben arra törekszünk, hogy az esküvő tökéletes minőségben és a megfelelő szakmai háttér biztosításával kerüljön lebonyolításra. 

komment

Címkék: catering esküvői vacsora italcsomag vendéglátás az esküvőn

Érdekel az esküvők világa, esetleg házasodni készülsz? Érdekes hírek, hasznos tanácsok egy esküvő­szervező tollából.

Címkék


süti beállítások módosítása