Esküvők 2021-ben a koronavírus járvány tükrében

2020.04.22.

Az idei esküvőszezont teljesen felforgatta a jelenlegi járványhelyzet és az ezzel együtt járó korlátozó intézkedések. Az érvényben lévő szabályok szerint vacsorával, mulatsággal egybekötött esküvő szervezésére nincs lehetőség, az esküvő létszámától függetlenül. Esküvői szertartás 2 tanú jelenlétében tartható, de ez nem vigasztalja azokat a párokat, akiknek a komplett esküvőjét hiúsította meg a járvány. A kormányzat egyelőre nem kommunikálta a „kilábalási tervet”, azaz nem tudjuk, hogy az élet mikortól és milyen ütemben térhet vissza a rendes kerékvágásba, azonban abban biztos vagyok, hogy a korlátozó intézkedések lazítását nem a rendezvények engedélyezésével kezdik majd.

Bár most 2020-at írunk, arra kell számítanunk, hogy az idénre tervezett esküvők halasztása jelentős hatással lesz a 2021-es esküvői szezonra is. Posztom célja az, hogy azoknak a pároknak próbáljak néhány hasznos tanáccsal szolgálni, akik jövőre tervezik az esküvőjüket.

weddingstars_2021_kep.jpg

Először is nézzük meg azt, hogy kb. hány esküvőt érinthet a járvány? A KSH adatai alapján tavaly 65 000 esküvő volt Magyarországon. A szezon április elejétől október végéig tart, természetesen ezen kívül is vannak esküvők, de jóval kevesebb számban. Jelenleg minden felelős esküvői szolgáltató azt mondja, hogy június végéig biztosan nem lehet esküvőt tartani, de sajnos van rá esély, hogy a korlátozások tovább tartanak. A nemzetközi esküvők esetében pedig tovább nehezíti a helyzetet, hogy az országhatárokat is meg kell nyitni ahhoz, hogy a vendégek ideutazhassanak. Ha egyelőre az április-júniusi esküvőkkel számolok, ez kb. 20 000 esküvőt jelent. És ez a legoptimistább becslés. Ahogy haladunk előre az időben, ez a szám folyamatosan emelkedhet és egyre szűkülnek azok a még szabad dátum lehetőségek, ahová az esküvőket idénre eltolhatjuk.

Természetesen a szerelem nem időhöz kötött. Egy napfényes októberi napon ugyanakkora boldogság kimondani az Igen-t, mint egy júniusi délutánon, ám a párok egy része, érthető okból, nem a bizonytalanságot választja, hanem a biztosnak tűnő 2021-es évet.

Az Őszi Esküvő Kiállítás szervezői az elmúlt napokban készítettek egy felmérést a 2020-as menyasszonyok körében, melynek fókuszában az esküvők elhalasztása áll. A megkérdezettek 25%-a válaszolta azt, hogy biztosan elhalasztja az esküvőjét (dátumtól függetlenül) és 27% pedig 2021-re halasztja. Ez utóbbit én is megerősíthetem, az én párjaimnak a 30%-a foglalta át az esküvőjét 2021-re, a többiek egyelőre az őszben gondolkodnak, nekik sikerült B dátumot találni még idén és bízunk benne, hogy ezek az esküvők megvalósulhatnak.

Összességében az látszik a számokból, hogy a következő szezonnak úgy kezdünk neki, hogy legalább 1/3-addal több esküvő lesz, mint amennyi a járvány nélkül lenne. Az más kérdés, hogy milyen kaliberűek lesznek az esküvők, mennyire érinti a párokat a jelenlegi gazdasági visszaesés, hogy alakulnak a költségvetések, ebben a cikkben erre most nem térnék ki.

Márpedig jövőre sem nyílik annyi új helyszín, ami több ezer halasztott esküvőt be tud fogadni, sőt a szombatok száma sem triplázódik meg. Hozzá kell szoknunk a hétköznapi, pénteki esküvőkhöz, a szezon kitolódásához, nemcsak ebben az évben, hanem jövőre is.

Mit tegyenek ebben a helyzetben azok a párok, akik jövőre tervezik az esküvőjüket, nem a járvány miatti halasztás okán, hanem mert eleve így szerették volna?

Azt javasolom, hogy minél előbb kezdjetek neki a szervezésnek! Akár kis esküvőt terveztek, akár  nagy létszámú lagzit, érdemes időben lefoglalni a helyszínt és szerződni az esküvői szolgáltatókkal. Nem kell a teljes esküvői büdzsével rendelkeznetek most, hiszen egyelőre csak a foglalókat kell kifizetnetek. Ha most, időben lefoglaltok mindent, elképzelhető, hogy hónapokig nem lesz dolgotok, viszont annak a tudatában jöhet az édes semmittevés, hogy az álomhelyszín és az álomcsapat is a tiétek azon a dátumon, amit eredetileg terveztetek.

 

komment

Címkék: esküvő esküvőszervező koronavírus 2021-es esküvő

Érdekel az esküvők világa, esetleg házasodni készülsz? Érdekes hírek, hasznos tanácsok egy esküvő­szervező tollából.

Címkék


süti beállítások módosítása