Mire figyeljünk a menyasszonyi ruha kölcsönzésekor?

2012.01.21.

Természetesen minden menyasszony gyönyörű szeretne lenni az esküvőjén, szép frizurával, sminkkel egy olyan ruhában kimondani az igent, amiben néhány órára hercegnővé válhat.

Menyasszonyi ruhát terveztethetünk, varrathatunk, vásárolhatunk és természetesen van lehetőség a kölcsönzésre is. Most ez utóbbiról szeretnék írni egy kicsit, mivel ez gyakori módja a ruha beszerzésének.

Én elsősorban a budapesti viszonyokat ismerem, itt rengeteg esküvői ruha kölcsönző van, meg merem kockáztatni, hogy egy kicsit túl sok is. Ha végigmegyünk a Teréz körúton szinte minden kapualjban találunk egy szalont, de egy házban akár többet is.

Nem javasolom a menyasszonyoknak, hogy „nyakukba vegyék” a Teréz körutat és járjanak szalonról szalonra, mert egyrészt hamar el fognak fáradni, másrészt lehet, hogy egy nap alatt elegük lesz az egész ruhapróbálási procedúrából.  A szalonokban nem egyforma minőségű ruhák vannak, nem véletlenül kerülnek a minőségi ruhák annyiba amennyibe, az olcsó utánzatok pedig feleannyiba.

A szalonokban mindig időpontot kell kérni a ruhapróbára. Sok helyen nem is fogadnak másképpen menyasszonyt, hiszen ilyenkor az eladónő legalább egy órán keresztül csak egy ügyféllel foglalkozik. Ezeknek a ruháknak a le és felvétele, méretre igazítása nem egyszerű feladat és teljes embert kíván.

A szalonok egy része semmi más nem csinál, mint a nemzetközi divatházak képeit felpakolja a honlapjára, holott lehet, hogy az adott márkából csak 2-3 modellt tart. Ha egy adott márkát kerestek mindig kérdezzétek meg, hogy hány modellt tartanak, ill. hogy a honlapjukon található ruhák valóban bent vannak-e a szalonban.

Ruhapróbára érdemes fehér, pánt nélküli melltartóban, világos cipőben menni, kb. akkora sarokkal, amekkorát az esküvőn is kényelmesnek gondoltok majd.

Mindig nézzétek meg a ruha állapotát és azt, hogy hányszor volt már kiadva, viseltes ruhát fel se próbáljatok. Ha egy adott márkájú ruhát próbáltok, nézzétek meg, hogy a márka címkéje benne van-e a ruhában. Amint a nemzetközi esküvői divatházak bemutatják a legújabb modelleket, a távol keleten máris készülnek a hasonló, hamis ruhák, amelyekből hozzánk is bőven jut. Ezek is lehetnek szépek és minőségiek, csak az nem mindegy, hogy eredeti ruhaként próbálja kikölcsönözni a szalon vagy márka nélküli ruhaként, természetesen jóval olcsóbb árfekvésben. És sajnos vannak olcsó, rossz anyagú, rossz szabású ruhák is, ezekkel is bőven találkozhatunk a kölcsönzőkben.

A ruhát mindig méretre igazítják, beveszik a derekát, leengedik a hosszát stb. ennek benne kell lennie az árban. Fontos megbeszélni, hogy az az adott méretű ruha elbírja-e az igazítást, lehet-e belőle annyit kiengedni, bevenni, amit a menyasszony testalkata kíván. A végleges igazítás kb. egy héttel az esküvő előtt történik, mert sok menyasszony pl. fogyókúrázik és változik az alakja az esküvőig, nem érdemes hónapokkal az esküvő előtt méretre igazíttatni a ruhát, ill. nem is lehet, mert elképzelhető, hogy korábban másoknak is kiadják még.

A szalonok mindig kérnek kauciót is a ruhák kölcsönzésekor, ebből javíttatják a ruhát, ha megsérül az esküvőn. Ezt is meg kell beszélni előre, hogy milyen piszkolódást fogadnak el, mit tartalmaz a kaució, nincs annál rosszabb, mint amikor egy menyasszony azért nem mer rálépni a fűre a saját esküvőjén, mert attól fél, hogy a fűfolt miatt nem veszik vissza a ruhát és elveszti a kauciót.

Tisztázni kell még a bérleti időt is, mikor lehet elhozni a ruhát és mikor kell visszavinni.

Érdemes ezekre odafigyelni, hogy a menyasszonyi ruha próba és kölcsönzés egy örömteli dolog lehessen, ne pedig nyűg és bosszúság.

komment

Címkék: esküvő menyasszonyi ruha esküvői cipő menyasszonyi cipő

Érdekel az esküvők világa, esetleg házasodni készülsz? Érdekes hírek, hasznos tanácsok egy esküvő­szervező tollából.

Címkék


süti beállítások módosítása