Néhány gondolat az exkluzív sátras esküvőkről…

2017.04.17.

A tavalyi szezonban olyan szerencsések voltunk, hogy két gyönyörű sátras esküvőt is megszervezhettünk. Szervező kolléganőimtől tudom, hogy mások is folyamatosan dolgoznak hasonlókon, ezért azt gondolom, hogy erre a típusú esküvőre egyre nagyobb az igény a párok részéről. Ezzel együtt azt is látom, hogy nem teljesen tiszta a kép a sátras esküvőkkel kapcsolatban. Mitől lehet más, mint egy belső helyszínen rendezett? Egyáltalán miért exkluzív egy ilyen esküvő és miben különbözik a hagyományos sátras vidéki lakodalmaktól? Milyen költségekkel jár? Sok-sok kérdést kapok rendszeresen a pároktól, ezért igyekszem ebben a posztban egy kicsit körbejárni a témát, remélem a segítségetekre leszek és választ tudok adni a leggyakrabban felmerülő kérdésekre.

balaton_sator.jpg

Elegáns esküvői sátor marsala-arany-pezsgő színekben. Esküvőszervező: Beautiful Wedding Esküvőszervezés

Egy sátras esküvő nagy kihívás az esküvőszervezőnek. Két esetben dolgozunk sátorral, egyrészt, ha az adott helyszínen nincsen semmilyen más fedett alkalmatosság, ahol meg tudunk teríteni a vacsorához (vagy legalább eső esetén b opcióként szolgálhat), másrészt, ha olyan hangulatot szeretnénk teremteni, amit csak egy sátorral érhetünk el. Bárhogy is van, mind a két esetben ugyanaz történik, kvázi a „semmi közepén” teremtünk meg egy esküvői helyszínt. Hogyan is történik ez a gyakorlatban? Megérkezik a sátras cég és felépíti a sátrat, ez lehet víztiszta ponyvás vagy fehér ponyvás rendezvénysátor, állhat hatszögekből, gömb formából, sokféle opció létezik már. Ezután következik a dekoratőr csapat és a technikusok, ez utóbbiak áramot kerítenek nekünk valahonnan, vagy agregátorral, vagy kivezetékezik a legközelebbi áramforrásról, áram nélkül nincs esküvő, ezért ez elég sarkalatos pontja az építésnek. Ők párhuzamosan együtt dolgoznak, felfüggesztik a fényhidakat, szerelik a lámpaparkot, hangtechnikát, rögzítésre kerülnek a csillárok, a mennyezeti textilek, térdekorációk stb. Megérkeznek a bútorok, berendezik a sátrat, közben a vendéglátást biztosító catering cég is birtokba veszi a terepet, terítenek, felépítik az italpultokat, előkészítenek mindent az esti vacsorához, míg készülnek az asztaldíszek, kellékek, kiegészítők, berendezik és díszítik a szertartás helyszínt, fénypróba, hangpróba… Mindez minimum két és fél nap. Csütörtökön sátor építés, pénteken technika és dekoráció építés (általában éjjel is), szombaton berendezés és catering set-up, a dekoráció befejezése. Ha nagyméretű a sátor ill. nagyon komoly fénytechnikára és dekorációra, textilezésre van szükség, akkor plusz egy nap és már szerdán felállítjuk a sátrat. Ezért van az, hogy a sátras esküvő az egyik legdrágább esküvői műfaj. Kb. 25-30 ember több napnyi munkájával épül fel az álomhelyszín. Miért éri meg mégis és miért választja évről évre egyre több pár? Szerintem azért, mert olyan hangulatot teremt, ami semmilyen más helyszínen nem valósítható meg. Néhány méterre a Balaton partjától foglalhatnak helyet a vendégek és a naplemente tükröződik a tó felszínén, miközben felszolgálják az esküvői vacsorát…Vagy egy panorámás teraszon a lábuk előtt hever a város míg a koktéljaikat szürcsölgetik…sok olyan gyönyörű helyszín van, ami egy sátor segítségével tudja megmutatni a valódi arcát.

niki_misi_sator.jpg

niki_misi_sator02.jpg

Romantikus esküvői szertartás és állófogadás sátorban. Esküvőszervező: Beautiful Wedding Esküvőszervezés

Ezeknél az ún. amerikai típusú sátras esküvőknél nem maga a sátor a lényeg, hanem az a hangulat, amit megteremtünk ezzel. A környezet, ahol felállítjuk, a dekoráció és a fények, amit segítségül hívunk. Így hozhatunk létre gyönyörű, romantikus helyszínt hatalmas virággömbökkel, fehér táncparkettel, akár egy kastéllyal a háttérben vagy rusztikus környezetet fából készült bútorokkal, fűszernövényekkel egy erdő közepén. Tulajdonképpen bármit tehetünk, hisz maga a sátor egy nagyon semleges háttér, sokkal nagyobb a mozgásterünk, mint egy rendezvényteremben.

rusztikus_sator.jpg

 Toszkán hangulat a Balaton partján. Esküvőszervező: Creative weddings by Landesz Kati

A hagyományos vidéki esküvők esetében a sátor csupán fedél a vendégek feje felett. Nem baj, ha nincs díszítve, ha látszódnak a sátor lábak, a ponyva, ha sörpadoknál ülnek a vendégek. Nem ez a lényeg, hanem a helyi közösség és az esküvői hagyományok. Itt nincsen szükség esküvőszervezőre, hiszen egyrészt nem valószínű, hogy ismeri azokat a tradíciókat, amelyek egy ilyen esemény lényegét alkotják, másrészt mindenki tudja mi a feladata egy esküvőn.

Az exkluzív sátras esküvőknél azonban nagyon fontos az esküvőszervező szerepe, az a rutin és tapasztalat, ami ahhoz kell, hogy a szerdán még üres park vagy partszakasz szombatra egy álom helyszínné változhasson.

Bármit is szeretnétek, romantikus, hófehér hátteret egy exkluzív vacsorához, bohókás, színes cirkuszi sátrat vagy erdei hangulatot egy mező közepén, keressetek Bennünket bizalommal!

Dekoráció: Fleur and Ballon

komment

Címkék: dekoráció zöld esküvő sátras esküvő esküvői sátor exkluzív sátor

Érdekel az esküvők világa, esetleg házasodni készülsz? Érdekes hírek, hasznos tanácsok egy esküvő­szervező tollából.

Címkék


süti beállítások módosítása