Ismét indulhatnak az esküvők - Szabályok

2021.05.22.

8 hónappal ezelőtt, 2020. szeptemberében tiltották be a lagzival egybekötött esküvőket a koronavírus 3. hulláma kapcsán. 8 hónapja várják tűkön ülve a jegyespárok, hogy mikortól és milyen feltételek mellett tarthatóak újra esküvők. Ez a nap is eljött, hiszen a tegnapi bejelentéseket követően megjelent a Magyar Közlöny 2021. évi 94. száma, ami tartalmazza az erre vonatkozó részlet szabályokat is.

10.jpg

Ebben a blog bejegyzésben röviden összefoglalom ezeket. A szabályok 5 millió fő beoltottól lépnek életbe:

- A résztvevők létszáma elérheti a 200 főt. Ebbe a gyermekek is beleszámítanak, lehet, hogy nekik kedvezményes a vacsora, esetleg ingyenes a fogyasztásuk, de a létszám tekintetében egy gyerek egy fő. Az esküvőn dolgozó személyzet létszáma ezen felül van

- Lehetséges a zeneszolgáltatás, akár DJ, akár élő zenekar formájában, tehát tudtok bulizni

- A részvételhez nem kötelező a védettségi igazolvány, azonban van néhány kitétel: Amennyiben étteremben vagy hotelben tartjátok az esküvőt, akkor gondoskodni kell az esküvős vendégek és az egyéb vendégek elkülönítéséről, tehát pl. egy különteremben, rendezvényteremben tartható meg az esküvő vagy biztosítani kell, hogy csak ti és a vendégeitek tartózkodjanak a helyszínen (pl. kibérlitek az egész házat). Vannak egyéb helyszínek is, mint sátor, saját kert, rendezvényház, hajó stb., ezeket nem említi külön a közlöny, de mivel itt csak ti tartózkodtok, az én értelmezésemben itt sem kötelező a védettségi igazolvány

A vendégeknek nem kell maszkot viselnük

Hotelben megrendezett esküvő esetén a nem védett vendégek nem alhatnak a szálláshelyen: A közlöny egyértelműen fogalmaz, azoknak a vendégeknek, akik nem rendelkeznek védettségi igazolvánnyal, az eseményt követően azonnal el kell hagyniuk a helyszínt. Az éjszakát, csak azok tölthetik a szálláshelyen, akik védettek.

Nincs időkorlát: Mivel 5 millió beoltottól a kijárási korlátozás megszűnik, így az esküvők is hajnalig tarthatnak

A határ továbbra is zárva van: Az 5 milliós nyitásra vonatkozó szabályozások nem térnek ki a határnyitásra, tehát a jelenleg érvényben lévő szabályok továbbra is érvényesek. Esküvőre csak külön engedéllyel, méltányossági kérelem benyújtásával, negatív PCR teszttel lehet bejönni az országba, szálláshelyen pedig csak azok a külföldi vendégek tartózkodhatnak, akiknek a védettségi igazolványát Magyarország kölcsönösségi megállapodás keretében az adott országgal elismerte. Július 1-től, az EU-s közös vakcina igazolvány bevezetése után várható ebben változás

Remélem ez a kis összefoglaló segítségetekre van a részletek tisztázásában, mindenkinek jó készülődést és szép esküvőt kívánok! :-)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Esküvők 2021-ben a koronavírus járvány tükrében

2020.04.22.

Az idei esküvőszezont teljesen felforgatta a jelenlegi járványhelyzet és az ezzel együtt járó korlátozó intézkedések. Az érvényben lévő szabályok szerint vacsorával, mulatsággal egybekötött esküvő szervezésére nincs lehetőség, az esküvő létszámától függetlenül. Esküvői szertartás 2 tanú jelenlétében tartható, de ez nem vigasztalja azokat a párokat, akiknek a komplett esküvőjét hiúsította meg a járvány. A kormányzat egyelőre nem kommunikálta a „kilábalási tervet”, azaz nem tudjuk, hogy az élet mikortól és milyen ütemben térhet vissza a rendes kerékvágásba, azonban abban biztos vagyok, hogy a korlátozó intézkedések lazítását nem a rendezvények engedélyezésével kezdik majd.

Bár most 2020-at írunk, arra kell számítanunk, hogy az idénre tervezett esküvők halasztása jelentős hatással lesz a 2021-es esküvői szezonra is. Posztom célja az, hogy azoknak a pároknak próbáljak néhány hasznos tanáccsal szolgálni, akik jövőre tervezik az esküvőjüket.

weddingstars_2021_kep.jpg

Először is nézzük meg azt, hogy kb. hány esküvőt érinthet a járvány? A KSH adatai alapján tavaly 65 000 esküvő volt Magyarországon. A szezon április elejétől október végéig tart, természetesen ezen kívül is vannak esküvők, de jóval kevesebb számban. Jelenleg minden felelős esküvői szolgáltató azt mondja, hogy június végéig biztosan nem lehet esküvőt tartani, de sajnos van rá esély, hogy a korlátozások tovább tartanak. A nemzetközi esküvők esetében pedig tovább nehezíti a helyzetet, hogy az országhatárokat is meg kell nyitni ahhoz, hogy a vendégek ideutazhassanak. Ha egyelőre az április-júniusi esküvőkkel számolok, ez kb. 20 000 esküvőt jelent. És ez a legoptimistább becslés. Ahogy haladunk előre az időben, ez a szám folyamatosan emelkedhet és egyre szűkülnek azok a még szabad dátum lehetőségek, ahová az esküvőket idénre eltolhatjuk.

Természetesen a szerelem nem időhöz kötött. Egy napfényes októberi napon ugyanakkora boldogság kimondani az Igen-t, mint egy júniusi délutánon, ám a párok egy része, érthető okból, nem a bizonytalanságot választja, hanem a biztosnak tűnő 2021-es évet.

Az Őszi Esküvő Kiállítás szervezői az elmúlt napokban készítettek egy felmérést a 2020-as menyasszonyok körében, melynek fókuszában az esküvők elhalasztása áll. A megkérdezettek 25%-a válaszolta azt, hogy biztosan elhalasztja az esküvőjét (dátumtól függetlenül) és 27% pedig 2021-re halasztja. Ez utóbbit én is megerősíthetem, az én párjaimnak a 30%-a foglalta át az esküvőjét 2021-re, a többiek egyelőre az őszben gondolkodnak, nekik sikerült B dátumot találni még idén és bízunk benne, hogy ezek az esküvők megvalósulhatnak.

Összességében az látszik a számokból, hogy a következő szezonnak úgy kezdünk neki, hogy legalább 1/3-addal több esküvő lesz, mint amennyi a járvány nélkül lenne. Az más kérdés, hogy milyen kaliberűek lesznek az esküvők, mennyire érinti a párokat a jelenlegi gazdasági visszaesés, hogy alakulnak a költségvetések, ebben a cikkben erre most nem térnék ki.

Márpedig jövőre sem nyílik annyi új helyszín, ami több ezer halasztott esküvőt be tud fogadni, sőt a szombatok száma sem triplázódik meg. Hozzá kell szoknunk a hétköznapi, pénteki esküvőkhöz, a szezon kitolódásához, nemcsak ebben az évben, hanem jövőre is.

Mit tegyenek ebben a helyzetben azok a párok, akik jövőre tervezik az esküvőjüket, nem a járvány miatti halasztás okán, hanem mert eleve így szerették volna?

Azt javasolom, hogy minél előbb kezdjetek neki a szervezésnek! Akár kis esküvőt terveztek, akár  nagy létszámú lagzit, érdemes időben lefoglalni a helyszínt és szerződni az esküvői szolgáltatókkal. Nem kell a teljes esküvői büdzsével rendelkeznetek most, hiszen egyelőre csak a foglalókat kell kifizetnetek. Ha most, időben lefoglaltok mindent, elképzelhető, hogy hónapokig nem lesz dolgotok, viszont annak a tudatában jöhet az édes semmittevés, hogy az álomhelyszín és az álomcsapat is a tiétek azon a dátumon, amit eredetileg terveztetek.

 

Címkék: esküvő esküvőszervező koronavírus 2021-es esküvő

Az átgondolt esküvői ültetési rend kulcs a meghitt, vidám lakodalomhoz

2020.02.11.

Esküvőszervezőként egyrészt az a feladatom, hogy veletek együtt, de minél több terhet levéve a vállatokról szervezzem meg számotokra a Nagy Napot, másrészt vannak a közös munkának olyan elemei, ahol a ti közreműködésetek és döntésetek különösen fontos. Ilyen például a menyasszonyi ruha kiválasztása, az esküvői menü és a torta ízek végig kóstolása, a meghívottak listájának összeállítása és az esküvői ültetési rend megtervezése.

Sok-sok esküvővel a hátam mögött örömmel adok tanácsokat az ültetés terén is. Segítek nektek kitalálni az ideális berendezést, hogy biztosan minden rokonnak és barátnak legyen ülőhelye és a tánctér is megfelelő méretű lehessen. Számíthattok rám az ültetőtábla és az ültetőkártyák megterveztetésében és elkészíttetésében, és biztosan tudok praktikákkal szolgálni a legkényesebb téma, az ültetési rend kidolgozásában is.

Miért fontos a jól átgondolt esküvői ültetési rend?

Bár ez a nap teljes mértékben rólatok szól, biztosan nektek is fontos, hogy a helyét elfoglalva mindenki jól érezze magát. Mivel a násznép jelentős része itt találkozik először egymással, kényelmesebbé tehetitek számukra az estét egy alaposan kidolgozott ültetési renddel. A kollégák üljenek egy asztalhoz, a baráti társaságoknak tartsatok fenn külön asztalokat és a rokonoknak sem feltétlen kellemes, ha keverednek. Nem is beszélve arról, ha vannak konfliktusok a násznép egyes tagjai között – őket próbáljátok meg a lehető legtávolabbra ültetni egymástól.

Ha mindenki a megfelelő helyen ül, úgy megalapozhatjátok a jó hangulatot a lakodalom alatt. Nem lesznek feszült csendek vagy esetleg viták, sokkal inkább kedélyes csevegést hallottok majd az asztalok felől. Ez pedig azért is lényeges, mert az esküvői ültetési rend nem csak a vacsorára vonatkozik, hanem lényegében a teljes lakodalomra. Persze sokan töltik majd idejüket a táncparketten, a bárpultnál vagy verődnek kisebb társaságokba a terem egy-egy pontján, de az asztalnál elfoglalt helyük mindenképp fontos szerepet fog betölteni. Biztosítsátok be szeretteitek szórakozását azzal, hogy rászánjátok a kellő időt és energiát az ülésrend összeállítására!

eskuvoi-ultetesi-rend2.jpg

Hogyan könnyíthetitek meg a tervezést?

Szerencsére ezen a téren sem maradtok segítség nélkül! Az Esküvő Online – Online esküvőszervező oldalán ingyenes regisztráció után máris használhatjátok az online ültetési rend tervező funkciót, amivel könnyedén megtervezhetitek a násznép minden egyes tagjának helyét. Sőt, az utólag bekövetezett változások esetén – mert szinte biztosan lesznek ilyenek – sem kell kidobnotok és újrakezdenetek az egészet, hiszen néhány kattintással bármikor módosíthatjátok a kialakított ülésrendet.  

Az ültetési rend tervező mellett sok egyéb hasznos funkciót is találtok. Előre elkészített listán követhetitek a teendőiteket, minden percben láthatjátok a költségvetés aktuális állapotát, de még saját esküvői honlapot is tervezhettek.
eskuvoi-ultetesi-rend.jpg

Címkék: ültetés ültetési rend esküvői ültetési rend

A téli esküvő szépségei

2020.02.01.

Bár az esküvők fő szezonja a tavasz és a nyár, én mégis nagyon szeretem a téli esküvőket.

A forralt boros, sült gesztenyés, vidám hangulatú vendégvárást, a rengeteg gyertyával megvilágított, havas téli dekorációval körülölelt, varázslatos szertartást, amelybe mesebeli tündérként vonul be a menyasszony, miközben lassan ránk esteledik és a lámpások fényét megsokszorozza a szikrázó hó. A tűz lobogását a kandallóban, az ünnepi díszbe öltöztetett termet, az évszakba simuló, különleges fogásokat felvonultató esküvői menüt, azt a meghitt, meleg hangulatot, amely a téli esküvők sajátja.

Mesevilágot építünk ilyenkor és a hófehér díszletek között kimondott Igen-be beleálmodjuk az évszak minden szépségét.
schwartzenberger_gyongyi_teli_eskuvo_01.jpg

Ha Te is hasonlóra vágysz, íme néhány érv a téli esküvő mellett:

 • Télen sokkal korábban sötétedik így a dekoráció fényei már kora délutántól érvényesülnek
 • Ugyanezen oknál fogva éjszakai szertartást szervezhetünk sötétben, rengeteg gyertyával, hangulatvilágítással az esküvői vacsora előtt, így nem borítja fel a forgatókönyvet
 • Nincs hőség
 • Ha szerencséd van, havazik, ami csodás látványt nyújt, de már a dérrel borított fák, bokrok is gyönyörű hátteret biztosítanak a téli dekorációnak
 • A dekoráció színeiben megjelenhetnek olyan különleges elemek is, ami kifejezetten a téli esküvők sajátja
 • A vőlegényed jobban bírja öltönyben a téi hideget, mint hőségriadóban
 • Izgalmas, az évszakhoz kötődő esküvői menüt rendelhetsz
 • Télen igazi kincs a napsütés, gyönyörűek a fények
 • Kevesebb kifogás jön a vendégektől, hogy éppen nyaralnak és nem tudnak részt venni az esküvőn
 • Az a helyszín is nyerő lehet, ahol nincs légkondi
 • Bátor vagy szembe menni a szokásokkal, az igazán egyedi esküvőértsas-benedek-teli-eskuvo_02.jpg

Mit gondolsz, belevágunk?

(Fotók: Scwarzenberger Gyöngyi és Sás Benedek)

www.telieskuvo.com

 

Címkék: téli esküvő fehér esküvő esküvő télen téli szertartás éjszakai szertartás

Külföldi állampolgárok házasságkötése Magyarországon

2019.07.16.

Gyakran szervezünk olyan esküvőket, amikor az egyik fél külföldi állampolgár. Abban az esetben, ha a pár hivatalos polgári szertartást szeretne Magyarországon, magát a házasságkötést egy engedélyezési folyamat előzi meg, melyhez többféle irat benyújtása szükséges. 

Ebben a posztban szeretném összefoglalni, hogy pontosan milyen iratokra van szükség és hogyan néz ki a folyamat. Több hasonló írás fellelhető az interneten, igyekszem kiegészíteni személyes tapasztalatokkal és külön kiemelni a kritikus pontokat, amikre érdemes odafigyelni.

Külföldi állampolgár házasságkötésének engedélyezése

A házasságkötési eljárás minden esetben az anyakönyvvezetőnél indul. A házasulóknak házasságkötési szándékukat, a házasságkötés helye szerinti anyakönyvvezetőnél - kihelyezett szertartás esetén ez azt jelenti, hogy abban a kerületben, városban, faluban stb. ahol az esküvői helyszín található, csak a területileg illetékes anyakönyvvezető eskethet egy adott helyszínen, nem lehet áthívni egy szomszédos kerületből - személyesen kell bejelenteniük, ahol a konkrét információkat megkapják.

Külföldi személy esetében a házasságkötéshez engedély szükséges. Nem magyar állampolgár Magyarországon kötendő házassága esetén a házasulók házasságkötési szándékának bejelentéséről felvett jegyzőkönyvet a szükséges mellékletekkel együtt az anyakönyvvezető terjeszti fel az illetékes megyei közigazgatási hivatalhoz. A jegyzőkönyv és a becsatolt külföldi és egyéb okiratok áttanulmányozása után a közigazgatási hivatal dönt a nem magyar állampolgár házasságkötésének engedélyezéséről. A döntést tartalmazó és a felterjesztett iratok visszaküldésre kerülnek az anyakönyvvezetőhöz. Az iratok anyakönyvvezetőhöz való visszaérkezésének időpontjától számított 30 nap várakozási idő letelte után köthetnek a házasulók házasságot.

Tájékoztatásul néhány fontos tudnivaló:

A házasságkötési szándék bejelentését a magyar házasuló egyedül is megteheti. Ez elvileg így van, a mi praxisunkban ezt még soha nem fogadta el egy anyakönyvvezető sem, mindig kérték a pár együttes jelenlétét, tehát a külföldi félnek is Magyarországra kell utaznia. Amennyiben a házasságkötési szándék bejelentésekor a külföldi házasuló is jelen van, és nem érti és beszéli a magyar nyelvet a házasulóknak kell tolmácsról gondoskodniuk. Tolmács nem lehet a házasulók egyenes ági rokona (szülő, nagyszülő, gyermek). A tolmácsnak okirattal kell igazolnia személyazonosságát és lakcímét.

A házasságkötéshez szükséges benyújtandó okiratok:

Az okiratokat a házasulóknak kell beszerezniük. Nagyon fontos, hogy minden okiratnak érvényesnek kell lennie a házasságkötés időpontjában és minden ország saját jogrendje szabályozza az érvényességet. Találkoztunk már 3 hónapig érvényes okirattal és 6 hónapig érvényessel is. Ez azért fontos, mert az érvényességi időn belül kell bejelentkezni az anyakönyvvezetőnél, nem érdemes korábban, hiszen akkor újra kell kezdeni az engedélyeztetési folyamatot, ha lejárt az okirat az esküvő előtt.

Külföldi házasuló részéről: 

 1. Születési anyakönyvi kivonat hiteles magyar fordításban
 2. Tanúsítvány hiteles magyar fordításban és egyes országok tekintetében diplomáciai felülhitelesítéssel, illetve hitelesítéssel (Apostille) ellátva. Arról, hogy a hitelesítésekre mely országok tekintetében van szükség az anyakönyvvezető ad tájékoztatást.
  • A Tanúsítványt kiadja: A külföldi házasuló államának illetékes hatósága. (Például: Külképviseleti szerv, anyakönyvvezető, a hatóság országonként változó.)
  • Tanúsítvány tartalma: mindkét házasuló neve, személyes adatai (születési helye, ideje, anyja születési családi és utóneve) külföldi házasuló neme, családi állapota, lakcíme, valamint annak igazolása, hogy a külföldi házasuló országa jogrendje szerint a magyarországi házasságkötésének nincs törvényes akadálya. A házasuló   személyes nyilatkozatával nem pótolható! Ha az adott ország nem ismeri a Tanúsítvány jogintézményét, erről állampolgárának igazolást ad ki.
  • Érvényességi ideje: általában hat hónap, de az adott ország ennél rövidebb időt is megállapíthat! A Tanúsítvány érvényességi ideje alatt a házasságot meg kell kötni, ellenkező esetben új tanúsítványt kell beszerezni.
 1. Lakbizonylat: Hiteles magyar fordításban, az állandó lakcím igazolása céljából a lakcímét nyilvántartó hatóságtól. Kizárólag akkor kell beszerezni, ha a házasuló állandó lakcíme nem szerepel a Tanúsítványában. Ezért kell figyelni arra, hogy a Tanúsítvány minden adatot tartalmazzon. Amennyiben a külföldi házasuló Magyarországon bevándorlási, letelepedési vagy EGT tartózkodási engedéllyel rendelkezik, a lakóhely szerinti polgármesteri hivatal népességnyilvántartója igazolja lakcímét. A lakcím igazolása a házasuló személyes nyilatkozatával nem pótolható!
 2. Személyazonosságát és állampolgárságát igazoló okirat (bevándorlási vagy letelepedési engedély esetében a magyar okmányiroda által kiadott személyi igazolvány, - útlevél, - külföldi személyi igazolvány az EU tagállamok tekintetében stb.)
 3. Személyes nyilatkozat a külföldi házasuló részéről (Ez az, amit tőlünk még soha nem fogadott el egy anyakönyvvezető sem, hanem kérték a pár együttes jelenlétét a bejelentkezéskor): erre a nyilatkozatra akkor van szükség, ha a külföldi házasuló a házasságkötési szándék bejelentésekor az anyakönyvvezető előtt nem tud megjelenni. A személyes megjelenését a nyilatkozata pótolja. Hiteles magyar fordításban kell benyújtani.
 • A személyes nyilatkozat megtehető: közjegyző vagy anyakönyvvezető előtt.
 • A személyes nyilatkozat tartalma: Külföldi házasuló nyilatkozik arról, hogy Magyarországon házasságot kíván kötni, illetve kivel kíván házasságot kötni. Nyilatkozik továbbá arról, hogy legjobb tudomása szerint házasságkötésének törvényes akadálya nincs. A házasulók személyes adatait, külföldi fél lakcímét, családi állapotát, nemét, ebben a nyilatkozatban is fel kell tüntetni.

Magyar házasuló részéről:

 • Születési anyakönyvi kivonat: kiadja a születés helye szerinti anyakönyvvezető.
 • Családi állapot igazolás: kiadja a lakóhely szerinti polgármesteri hivatal népességnyilvántartó-ja. Az igazolás 30 napig érvényes. Ezt még soha nem kérték egy párunktól sem!
 • Személyazonosságát és állampolgárságát igazoló okirat (személyi igazolvány, útlevél). Állampolgárságot kizárólag érvényes személyi igazolvánnyal, útlevéllel vagy állampolgársági bizonyítvánnyal lehet igazolni.
 • Lakcímét igazoló okirat: ha személyi igazolványa lakcímét nem tartalmazza a lakcímkártyát is be kell mutatni.

 További iratok:

 • Amennyiben a házasulók valamelyikének családi állapota elvált, a jogerős bírósági bontóítéletet is be kell mutatnia. Idegen nyelvű irat esetében hiteles magyar fordításban.
 • Amennyiben a házasulók valamelyikének családi állapota özvegy, az elhalt házastárs halotti anyakönyvi kivonatát is be kell mutatnia. Idegen nyelvű irat esetében hiteles magyar fordításban.

A tájékoztatóból kiderül, hogy az idegen nyelvű okiratokat hiteles magyar fordítással ellátva lehet benyújtani az anyakönyvvezetőnek. Akkor beszélünk hiteles fordításról, ha a dokumentumot nemzetközi fordítói jogosultsággal rendelkező közjegyző vagy fordító iroda fordította. Aki külföldön fordíttatja le az okiratát, annak felhívom a figyelmét, hogy kizárólag olyan irodát vagy közjegyzőt bízzon meg a fordítás elvégzésével, aki rendelkezik a nemzetközi fordítói jogosultsággal és fordítása Magyarországon is elfogadható. Magyarországon - többek között- a hiteles magyar fordítást végzi: Országos Fordító és Fordításhitelesítő Iroda Budapest VI. Bajza utca 52. (OFFI)

Az OFFI-ban különböző határidőkre vállalják a fordítást, 24 órás a legrövidebb határidő, van 3 napos és 7 napos is. A fordítás ára annál magasabb, minél rövidebb határidőre kell kész lenniük. Érdemes figyelni erre, mert ha túlterheltek, nem mindig vállalják a 24 órás fordítást. A mi párjaink elküldik nekünk előre a fordíttatni való okiratokat, elintézzük a hiteles fordítást és a már kész, lefordított iratokkal mehetnek az anyakönyvvezetőhöz, akár több nap szabadságot is megspórolva a fordításra várással. 

Én leginkább azt szoktam javasolni, hogy a külföldi fél próbálja meg a Tanúsítványt az adott ország magyarországi nagykövetségének konzuli irodáján beszerezni. Telefonon tudnak felvilágosítást adni, hogy ennek a kiállításához milyen iratok beszerzése szükséges. A magyarországi követségeken mindig kétnyelvű Tanúsítványt állítanak ki és a magyar jogrend szerinti minden adatot belefoglalnak. Így nem szükséges a hiteles fordítás és a közigazgatási hivatal sem dobta még soha vissza hiánypótlásra. 

Még egy lényeges információ a végére. Magyarországon anyakönyvvezető nem eskethet idegen nyelven. Tehát magára a ceremóniára is szükséges a tolmács jelenléte, aki a külföldi félnek fordítja az anyakönyvvezető szavait.

 

Címkék: szertartás anyakönyvvezető külföldi állampolgárok házasságkötése bejelentkezés szertartásra

Érdekel az esküvők világa, esetleg házasodni készülsz? Érdekes hírek, hasznos tanácsok egy esküvő­szervező tollából.

Címkék


süti beállítások módosítása