Esküvői catering vagy saját konyhás helyszín? - 2. rész

2019.04.07.

Utolsó posztunkban a catering cégek munkáját igyekeztünk bemutatni, hiszen a saját konyha nélküli helyszíneken az ő segítségükkel tudjuk megvalósítani az esküvői vendéglátást. Annyi kérdés felmerült, olyan sok fontos témát nem érintettünk, hogy végül két részre bontottuk az anyagot. 

Miért is tartom fontosnak, hogy erről beszéljünk? 

Számtalan tévhit, félinformáció kering a catering cégek munkájáról. Mi magunk is gyakran kapunk kérdéseket a pároktól arra vonatkozóan, hogy biztosan jó minőségű lesz-e az étel, ha catering cég biztosítja a vendéglátást, előfordul, hogy a helyszín választás előtt azt is kikötik, hogy nem dolgozhatunk olyan helyen, ahol nincsen saját konyha.

Bízom benne, hogy ha ezt a két posztot végigolvassátok, megnyugtató válaszokat kaptok és egy kicsit jobban beleláttok az esküvői vendéglátás szakmai oldalába. 

Segítségemre lesz ebben Jarek Csilla, a Waldorf Wedding senior sales managere, akivel átbeszéltük azokat a kérdéseket, amelyek a párok részéről is felmerülhetnek:

Milyen típusú felszolgálási módok lehetségesek esküvő esetén? Tapasztalataitok alapján melyik a legkedveltebb?

Az esküvőkön négyféle felszolgálási módot szoktunk alkalmazni: büfévacsora, összetett díszétkezés, BBQ vacsora, gálavacsora.

Büfévacsora: Kötetlen vacsora, a fogásokat büféasztalon tálaljuk, nagy választék, 3 órán át elérhető;

Összetett díszétkezéses vacsora: A büfévacsora „emeltebb” változata, keretet ad a vacsorának – az előételeket, leveseket felszolgáljuk, a többi fogás a büféasztalon foglal helyet, nagy választék, 3 órán át elérhető;

BBQ vacsora: Büfévacsora kiegészítve látvány grillezéssel, laza fiatalos jelleg, könnyedebb ételek, sok saláta, BBQ-ra jellemző főételek;

Gálavacsora: kötött étkezés, kb. 2 órán át egy helyben, a fogások egymás után kerülnek felszolgálásra tányérszervíz formájában.

waldorf-wedding.jpg

Ami nagyban befolyásolja a felszolgálási módot a Pár választásán túl: a helyszín adottságai, hinterland – catering háttér helyiség - lehetősége, az esküvő koncepciója. Például a Playa Luna-Mátyusháza puszta helyszínünkön koncepciónk a környezettudatosság, és természetközeliség, ezért a terítékben is ezt szeretnénk viszontlátni pálmalevél tányérok és tálalók használatával.

Tapasztalataink alapján a legkedveltebb felszolgálási forma az összetett étkezés. Nem is csoda, hisz, az elején valóban mindenki a Párra, Örömszülőkre tud figyelni a vacsora előtti beszédekkor, majd a főételek kezdésével a Pár és vendégeik már a könnyedebb, bulizósabb hangulatra válthatnak. 

waldorf-wedding02.jpg

Milyen szabályokat követtek az esküvői menük összeállításánál? Van-e olyan, amire különösen odafigyeltek esküvő esetén?

Erre a kérdésre egyben válaszolnék, de előtte szeretnék kitérni a welcome falatok és italok fontosságára. Sokan úgy gondolják, hogy „nemsokára vacsoráznak a vendégek, s rengeteg étel lesz, nincs rá szükség”. Ezt minden esetben meg szoktuk cáfolni. Ne felejtsük el, hogy mennyit utazott a vendég, mikor ebédelt utoljára, s nem utolsó sorban vendégszeretetről biztosít. Ez mind a Párra, mind a catering szolgáltatóra vonatkozik!

Általában – ha a Pár és a család igényei máshogy nem igénylik – azt szoktuk javasolni, hogy a menü tételsorai a következőket tartalmazzák: előételek, levesek, főételek, desszertek. Főételek tekintetében a menüsor tartalmazzon halat, szárnyasokat, sertést, marhát, és vegetáriánus ételt. Az előételeink és leveseink ajánlásainál is minden esetben megjelennek a vegetáriánus ételek is. Nemcsak a vegetáriánus étkezést tartók miatt, de akik a könnyedebb ételeket kedvelik, szintén megtalálják számításaikat. Desszertek tekintetében javaslatunk, hogy textúrában többféle típus jelenjen meg a büféasztalon (apró ízbombák, többfélét tud kóstolni a vendég). Persze, ezt még tudjuk kombinálni azzal, hogy a menyasszonyi torta milyen ízvilággal rendelkezik majd. 

waldorf-wedding04.jpg

Mi a helyzet az ételérzékeny és vegán vendégekkel, a különböző vallási előírásokkal az ételekre vonatkozóan? Nekik külön menüvel készültök?

A menüsoraink tételei mellett minden esetben jelezzük, hogy mely ételek glutén-, laktózmentesek, vegetáriánus, vagy vegán tételek. Tapasztalataink alapján minden esetben megkérdezzük, hogy pontosan a vegetáriánus vendég milyen tételeket fogyaszt, mert többféle vegetáriánus vendégszokással találkoztunk már. 

Természetesen, külön igény esetén egyedi menüvel szoktunk készülni a vendégnek. A vallási előírások is ide sorolhatóak, ebben az esetben egyedileg összeállított menüsorokkal dolgozunk.

Miért dolgoztok többféle italcsomaggal, mi közöttük a különbség? A röviditalok bevitelének mik a szabályai?

Többféle alap italcsomagot kínálunk a Párjainknak. Az eltérés az egyes csomagok között a borok és sörök minőségében rejlik. A második és harmadik csomag minőségben és fajtában többféle bort tartalmaz. Ezen felül készülünk a Pároknak rövidital- és koktélcsomaggal is. Ezen csomagjaink 8 órás korlátlan fogyasztást tartalmaznak. Csomag hosszabbításra természetesen van lehetőség, melyről előre nem kell rendelkezni, ezt elég csak az esküvő hajnalán a bankett vezetővel egyeztetni.

Amennyiben a Páros szeretné biztosítani a röviditalokat, abban az esetben dugódíjat számolunk fel, mely tartalmazza a behozott röviditalokhoz a megfelelő mennyiségű, minőségű, fajtájú poharakat, eszközöket és a felszolgálásukat. Ha a Páros szeretne koktélokat is fogyasztani a behozott italokból, ebben is tudunk segíteni, kiegészítő koktélcsomag formájában.

waldorf-wedding03.jpg

Divat még az éjféli büfé az esküvőkön? Ide milyen típusú ételeket ajánlotok?

Nem csak divat, de rengetek esküvős tapasztalat után, azt kell hogy mondjam, várják a kedves vendégek. S ne feledkezzünk meg arról, hogy az italok felszívódását is segíti. Persze, itt is közbeszólhat más ország szokása; pl. az amerikai esküvők általában éjfélkor véget érnek.

A magyar hagyományok szerinti töltött káposztán túl is van élet, attól függetlenül, hogy nagyon kedvelt tétel még a mai napig is. A különböző bárjaink: pástétom bár, hot-dog bár, pizza, kenyérlángos adhat egy kis változatosságot, illetve a külföldi vendégek is jobban megtalálják számításaikat.

Végezetül, mit javasolsz a jegyespároknak, mire figyeljenek, amikor catering céget választanak?

Talán, azt mondanám, hogy a saját elképzeléseiken túl próbálják megfogadni a szolgáltató szakmai javaslatait is, hisz minden esetben arra törekszünk, hogy az esküvő tökéletes minőségben és a megfelelő szakmai háttér biztosításával kerüljön lebonyolításra. 

Címkék: menü ital vacsora catering

Esküvői catering vagy saját konyhás helyszín? - 1. rész

2018.04.29.

Munkánk során sokszor dolgozunk együtt esküvői catering cégekkel. Azokon a helyszíneken, ahol nincsen saját konyha – ilyenek lehetnek például a kastélyok, a rendezvénytermek, a sátras esküvők – az esküvői vendéglátást catering cég segítségével valósítjuk meg.

Számtalan tévhit, félinformáció kering erről a témáról. Mi magunk is gyakran kapunk kérdéseket a pároktól arra vonatkozóan, hogy biztosan jó minőségű lesz-e az étel, ha catering cég biztosítja a vendéglátást, előfordul, hogy a helyszínválasztás előtt azt is kikötik, hogy nem dolgozhatunk olyan helyen, ahol nincsen saját konyha.

Ezzel a poszttal szeretném egy kicsit megmutatni a catering szakmai oldalát, eloszlatni a félreértéseket és megnyugtatni azokat a párokat, akik a jövőbeni esküvőjük vendéglátását így tervezik megoldani, hogy nincs mitől tartaniuk.

Segítségemre lesz ebben Jarek Csilla, a Waldorf Wedding senior sales managere, akivel átbeszéltük azokat a kérdéseket, amelyek a párok részéről is felmerülhetnek:

 Miben különbözik egy catering cég munkája egy rendezvényhelyszínen lévő fix konyhától?

A fix konyhával rendelkező helyszínekkel ellentétben kitelepült vendéglátás esetén fel kell építenünk egy teljes konyhát az adott helyszínre, biztosítva a szakmai hátteret, az egészségügyi- és jogszabályi előírások betartásával. Mindenképpen meg kell értenünk az étterem és a kitelepült catering közötti különbségeket, melyek a következők: eszköz háttér, helyszíni adottság, személyzeti háttér.

Ez egyben egy kihívás is, hisz olyan helyen kell minőségi cateringet biztosítanunk, mely nem ezt a célt szolgálja elsődlegesen – így például egy réten is olyan minőséget kell biztosítanunk, mint akár egy étteremben. Szóval a kitelepült vendéglátás egy összetett, komplex tevékenység – fontos a minden részletre kiterjedő tervezés. Ebben az esetben nincs az, hogy leugrom a raktárba eszközért, ha elfogyott.

waldorf02.jpg

Jogos-e a párok félelme hogy a saját konyhás helyszínen lévő ételek frissebbek, mint egy catering cég által felszolgáltak?

Címkék: konyha menü vendéglátás vacsora catering

A fények fontossága egy esküvőn - amikor a Kiscelli múzeum különleges esküvői helyszínné változik

2017.10.15.

Az esküvői előkészületek során sok minden fontos a pároknak. Legyen finom a vacsora, szép és stílusos a dekoráció, jó a zene, profi a fotós…de a fényekről gyakran kevés szó esik. Pedig a fények éppen olyan fontosak, mint a többi részlet. Varázslatossá tehetünk egy helyszínt, ha megfelelő fénytechnikát használunk, ha nem csak a mécsesek, gyertyák világítanak az asztalokon, hanem lágyan megvilágítjuk a falakat, az oszlopokat, fénnyel kiemeljük a főasztalt vagy bármilyen fontos részletet. A DJ vagy a zenekar által a tánctérre biztosított disco fények nem ezt jelentik, a dekorációs fények a helyszín minden részén megjelenhetnek, akár a teremben, akár kint a kertben, teraszon és nem csak a buli ideje alatt. A fotósoknak, filmeseknek ez hatalmas segítség, teljesen más hangulatú képek és film készül egy szépen bevilágított helyszínen mintha csak a lámpát kapcsolgatjuk le fel és villódzó fények keringenek a buliban.

Érdemes ebben tanácsot kérni a DJ-től, vagy egy fénytechnikustól mert a látványra a dekoráción túl a fények teszik fel a pontot.

Szeretnék Nektek megmutatni egy esküvőt, amit a Kiscelli múzeumban szerveztünk. Itt a fényeknek különösen jelentős szerepe van, mivel ez egy teljesen sötét és nagyon magas terem. Üresen kicsit nyomasztó, bevilágítva és berendezve viszont álomszép és talán az egyik legkülönlegesebb helyszín. Nagyon büszkék vagyunk erre az esküvőre, mivel a pár teljes bizalmát élveztük és sok mindenben, többek közt a fénytechnikában is teljesen szabad kezet kaptak a kollégáink.

Remélem Nektek is tetszik majd!  :- )

g2foto_1068_1.jpg

Címkék: dekoráció fények helyszín fényfestés

Néhány gondolat az exkluzív sátras esküvőkről…

2017.04.17.

A tavalyi szezonban olyan szerencsések voltunk, hogy két gyönyörű sátras esküvőt is megszervezhettünk. Szervező kolléganőimtől tudom, hogy mások is folyamatosan dolgoznak hasonlókon, ezért azt gondolom, hogy erre a típusú esküvőre egyre nagyobb az igény a párok részéről. Ezzel együtt azt is látom, hogy nem teljesen tiszta a kép a sátras esküvőkkel kapcsolatban. Mitől lehet más, mint egy belső helyszínen rendezett? Egyáltalán miért exkluzív egy ilyen esküvő és miben különbözik a hagyományos sátras vidéki lakodalmaktól? Milyen költségekkel jár? Sok-sok kérdést kapok rendszeresen a pároktól, ezért igyekszem ebben a posztban egy kicsit körbejárni a témát, remélem a segítségetekre leszek és választ tudok adni a leggyakrabban felmerülő kérdésekre.

balaton_sator.jpg

Elegáns esküvői sátor marsala-arany-pezsgő színekben. Esküvőszervező: Beautiful Wedding Esküvőszervezés

Címkék: dekoráció zöld esküvő sátras esküvő esküvői sátor exkluzív sátor

Hajós esküvő - hol máshol, mint a Columbus hajón

2016.11.01.

A tematikus esküvőkről már szerettem volna írni egy ideje, és most, hogy vége van az esküvői szezonnak és újra van időm vezetni a blogot, ezzel kezdeném.

Mitől tematikus egy esküvő? Én azt gondolom, ez csupán annyit jelent, hogy egy adott téma köré épül. Ez a bizonyos téma bármi lehet, az ifjú pár foglalkozása, hobbija, a kabalafigurájuk, egy számukra kedves hely, korszak, bármi, ami nekik lényeges, sokat jelent és szeretnék belecsempészni az esküvőbe. Ha tematikus esküvőt szervezünk, ezt a témát igyekszünk minél több dologban megjeleníteni, úgy választunk helyszínt, a színvilágban, a dekorációban, a meghívóban és az asztalra kerülő anyagokban (menükártyák, ültetők) a tortában, esetleg a pár öltözékében is, ha bevállalják. Esetenként dress kódot is meghatároznak a vendégeknek így az ő öltözékük is erősíti az esküvő hangulatát. Bármit lehet, akár finoman, jelzés értékűen megmutatni a témát, de egy hatalmas beöltözős buli is kerekedhet az esküvőből kinek-kinek vérmérséklete szerint.

Zsófi és Roland nagyon kedvelték a Balatont és szerettek hajózni. Ez számukra kikapcsolódást, feltöltődést jelentett, sok-sok kedves emlékük kapcsolódott hozzá és az esküvőjükön is szerették volna valamilyen módon megmutatni a vendégeknek. Így aztán stílusosan egy hajó volt az esküvői helyszín, készült számukra egyedi meghívó hullámos grafikával, ami visszaköszönt az asztalokon is, hajós dekoráció és tavirózsás, sirályos esküvői torta. Kék-ezüst volt a színvilág, mert Zsófi ruháján megjelent az ezüst és fontos volt, hogy a dekorációban is visszaköszönjön.

Szerintünk jól sikerült, Nektek hogy tetszik?

photo-collage_3_1.png

photo-collage.png

photo-collage_2.png

Címkék: torta kék dekoráció helyszín esküvőszervező tematikus esküvő

Érdekel az esküvők világa, esetleg házasodni készülsz? Érdekes hírek, hasznos tanácsok egy esküvő­szervező tollából.