Királyi menyegző a régmúltból...

2011.10.11.

Egy esküvős könyvben találtam az alábbi kis bejegyzést. Az Egyesült Királyság egyik legjelentősebb uralkodója, Viktória királynő (1819-1901) naplójának részlete az esküvőjéről:

"Megfésültek, és a hajamba tűzték a narancsvirág-koszorút... Fehér szaténruhát viseltem, hatalmas Honiton csipkefodorral, a "régi" utánzatával. Török gyémánt nyakékemet és fülbevalómat viseltem, és Albert gyönyörű zafír melltűjét... A szertartás rendkívül megható volt, finom és egyszerű. Úgy vélem, mindenki, aki fogadott már örök hűséget az oltár előtt, élete végéig nem felejti el azt az érzést. A drága Albert minden szót határozottan és hangosan ismételt. Olyan boldog voltam, amikor Albert felhúzta az ujjamra a gyűrűt...

...Átöltöztem, majd visszatértem a kis szalonba, ahol a drága Albert üldögélt és játszott... A térdére ültetett, megcsókolt, nagyon kedves és gyengéd volt... Kedveskedő beceneveken szólított, amilyenekkel még sosem illetett - ez az érzés a legszebb álmaimat is felülmúlta! Óh, ez volt életem legboldogabb napja! Imádkozom, hogy az Úr segítsen megtenni a kötelességeimet, hogy méltóvá válhassak ekkora áldásra!"

Viktória királynő naplója, 1840. február 10.

Címkék: esküvő

Érdekel az esküvők világa, esetleg házasodni készülsz? Érdekes hírek, hasznos tanácsok egy esküvő­szervező tollából.