Esküvői catering vagy saját konyhás helyszín? - 1. rész

2018.04.29.

Munkánk során sokszor dolgozunk együtt esküvői catering cégekkel. Azokon a helyszíneken, ahol nincsen saját konyha – ilyenek lehetnek például a kastélyok, a rendezvénytermek, a sátras esküvők – az esküvői vendéglátást catering cég segítségével valósítjuk meg.

Számtalan tévhit, félinformáció kering erről a témáról. Mi magunk is gyakran kapunk kérdéseket a pároktól arra vonatkozóan, hogy biztosan jó minőségű lesz-e az étel, ha catering cég biztosítja a vendéglátást, előfordul, hogy a helyszínválasztás előtt azt is kikötik, hogy nem dolgozhatunk olyan helyen, ahol nincsen saját konyha.

Ezzel a poszttal szeretném egy kicsit megmutatni a catering szakmai oldalát, eloszlatni a félreértéseket és megnyugtatni azokat a párokat, akik a jövőbeni esküvőjük vendéglátását így tervezik megoldani, hogy nincs mitől tartaniuk.

Segítségemre lesz ebben Jarek Csilla, a Waldorf Wedding senior sales managere, akivel átbeszéltük azokat a kérdéseket, amelyek a párok részéről is felmerülhetnek:

 Miben különbözik egy catering cég munkája egy rendezvényhelyszínen lévő fix konyhától?

A fix konyhával rendelkező helyszínekkel ellentétben kitelepült vendéglátás esetén fel kell építenünk egy teljes konyhát az adott helyszínre, biztosítva a szakmai hátteret, az egészségügyi- és jogszabályi előírások betartásával. Mindenképpen meg kell értenünk az étterem és a kitelepült catering közötti különbségeket, melyek a következők: eszköz háttér, helyszíni adottság, személyzeti háttér.

Ez egyben egy kihívás is, hisz olyan helyen kell minőségi cateringet biztosítanunk, mely nem ezt a célt szolgálja elsődlegesen – így például egy réten is olyan minőséget kell biztosítanunk, mint akár egy étteremben. Szóval a kitelepült vendéglátás egy összetett, komplex tevékenység – fontos a minden részletre kiterjedő tervezés. Ebben az esetben nincs az, hogy leugrom a raktárba eszközért, ha elfogyott.

waldorf02.jpg

Jogos-e a párok félelme hogy a saját konyhás helyszínen lévő ételek frissebbek, mint egy catering cég által felszolgáltak?

Kitelepült vendéglátás esetén is ugyanúgy frissen, aznap készülnek el az ételek és frissen kerülnek ki az asztalra, hiszen a befejező műveleteket a hinterlandban (a catering cég birodalma, mely egy olyan helyiség, ahol a különböző eszközöket tároljuk és ahol az ételek elkészítése és tálalása történik) hajtja végre a séf, az esküvő helyszínén. Ahhoz, hogy a legjobb minőséget tudjuk biztosítani, különböző konyhatechnológiai eljárásokat alkalmazunk – legyen szó akár szuvidolásról, konfitálásról, vákumozásról. Mindenre gondolnunk kell, így mobil konyhai eszközökkel is készülünk a helyszínre – például grill lap, sütők, fritőzök.

Mennyivel a vacsora kezdete előtt érkeznek az ételek a helyszínre?

Természetesen ez a felszolgálási módtól és a menü tételeitől (továbbá a befejező konyhatechnológiai műveletektől) is függ, de általánosságban kb. 1 órával a vacsora előtt érkeznek az esküvő helyszínére.

waldorf04.jpg

Hogyan oldjátok meg a hűtést?

Saját hűtőautókkal érkezünk a helyszínre, melyek az esküvő időtartama alatt rendelkezésre állnak. A Párok részéről gyakran felmerülő kérdés ennek kapcsán, hogy tudunk-e segíteni az esküvői torta és a kísérő torták hűtésében; erre a válasz természetesen igen, de ezt minden esetben egy előre egyeztetett időponttól tudjuk biztosítani, hiszen addig a vacsora egyes tételeinek hűtésére szolgál.

Mi garantálja, hogy az étel a szállítás alatt is tökéletes állapotban marad és így kerül az asztalokra?

A minőségi kitelepült vendéglátás már a szállítás során is nagy odafigyelést igényel - a hűtött ételeknél a hűtőkocsi, a meleg ételeknél a melegen tartó szekrények biztosítják a megfelelő hőfokot, így az ételek és alapanyagok kifogástalan állapotát.

waldorf.jpg

Mit tartalmaznak az árak?

Ezt a kérdést vegyük kétfelé:

Az ajánlat tartalmaz egy kitelepülési díjat, mely alatt az eszközök, konyhai gépek, ételek, italok szállítását és a hűtőautó biztosítását értjük. A mértéke függ a helyszín távolságtól, felszolgálási módtól, a választott menütől.

Az ajánlat tartalmaz többféle menüsort is, a választott menü ára a következőket foglalja magában: díszterítést (evőeszközök, poharak, mécsessel megvilágított pauszhenger, fehér textilabrosz, textilhatású szalvéta, só- és borsszóró), egyéb szolgáltatásokat (a Pár által hozott sütemények felszolgálása, csomagoló dobozok, az esküvői tortához tortakocsi és teljes szerviz), megfelelő létszámú személyzetet, egy fő vezető bankett menedzsert, a büfé- és italpulthoz szükséges asztalokat és ezekhez tartozó fehér textil abroszokat, kasírokat, melegentartó eszközöket.  

Sok témát nem érintettünk még, a felszolgálási módokat, a menü összeállítás szabályait, az ételérzékeny/vega és vegán vendégeket, az éjféli büfé és az italcsomag összeállítását, ezekről a 2. részben olvashattok majd.

 

komment

Címkék: kastély esküvői helyszín catering esküvői vacsora sátras esküvő vendéglátás az esküvőn

Érdekel az esküvők világa, esetleg házasodni készülsz? Érdekes hírek, hasznos tanácsok egy esküvő­szervező tollából.

Címkék


süti beállítások módosítása