Esküvői szokások, hiedelmek

2012.02.08.

 

Februárban a menyasszonyok nagy része a szervezkedés kellős közepén tart. Ilyenkor már gyakran felmerülnek azok a kérdések, amelyek az esküvői szokásokkal, játékokkal kapcsolatosak.  Legyenek-e koszorúslányok, szórjunk-e rizst, dobjunk-e el harisnyakötőt, törjünk-e grillázstortát stb.

Számos hiedelem, babona, szokás és szép, magyar hagyomány kapcsolódik az esküvőhöz. Ezek közül válogattam néhányat:

Virágszórás: A termékenységet jelképezi. Az oltárhoz vezető útra virágot szórnak, hogy a házaspár rögös útját elegyengessék, és, hogy bőséges gyermekáldásban legyen része az ifjú párnak.

Rizsszórás: Ez a szokás Ázsiából származik, hasonlóan a virágszóráshoz, szintén a termékenységet jelképezi.

Porcelántörés: A gonosz szellemek elűzésére szolgál, a hiedelem szerint a gonosz szellemek félnek minden zajtól.

A menyasszony átvitele a küszöb felett: Ez a szokás is a gonosz szellemek becsapásában segít, akik a babona szerint a küszöb alatt laknak. Ha az ifjú férj kézben emeli át feleségét, akkor a szellemek nem bánthatják, hiszen azt hiszik, csak egy személy lépett át a küszöb felett.

Koszorúslányok: Az ara védelmére szolgáltak. Eredetileg az volt a feladatuk, hogy díszes ruhájukban megtévesszék azokat, akik az arát el akarták rabolni. Bizonyos tájakon a koszorúslányok is fehérben vannak, hogy a rossz szellemek ne tudják ki a koszorúslány és ki a menyasszony. Olyan szokás is élt, hogy a koszorúslányok csak hajadonok lehettek, akik a menyasszony előtt felvonulva lehetőséget kaptak a figyelemre, így több esélyük volt, hogy férjet találjanak.

Menyasszonyrablás: Régen úgy tartották, hogy az a vőlegény, akinek sikerül elrabolni menyasszonyát a szertartás alatt, meg sem érdemli, hogy feleségül vegye, így résen kellett lenni… Ma már ez vicces feladatok megoldására szolgál, ami a vőlegénynek kell végrehajtania, ha vissza akarja kapni kedvesét.

Rozmaring: A rozmaring a pár egymás iránti hűségét jelképezi, ezért is gyakorta használunk rozmaring ágat esküvőkön. A hagyomány szerint a menyasszony koszorújába fonták, a vőlegény kabátjának hajtókájába tűzték. A koszorúslányok is nagy hasznát vették, almába szúrt rozmaringágakat árusítottak, a vevők között pedig megtalálhatták párjukat.

Grillázstörés: Szép, magyar szokás, az ifjú férj, feleségével közösen sújt a tortára egy késsel, jelezvén, hogy ezután már összetartoznak és mindent együtt fognak csinálni. A néphit szerint ahány darabra törik a torta, annyi boldog év vár a fiatal párra is.

 

 

komment

Címkék: esküvő vőlegény menyasszony koszorúslány esküvői szokások

Érdekel az esküvők világa, esetleg házasodni készülsz? Érdekes hírek, hasznos tanácsok egy esküvő­szervező tollából.

Címkék


süti beállítások módosítása