Olcsó esküvőnek híg a leve?

2011.06.14.

Először is szeretném leszögezni, hogy nem! Esküvőt nem csak méregdrágán lehet megszervezni, bár jártamban-keltemben számtalan ilyen visszajelzéssel találkozom.

Például:
„Ha helyszínt kerestek meg ne mondjátok, hogy esküvőre lesz, akkor biztosan kétszeres árat mondanak”.
„De hát egy esküvő több millió forint, honnan fogunk mi ennyi pénzt előteremteni?”
„Nem kell dekoros, rendeljétek meg egy virágüzletben a virágokat és díszítsétek fel az éttermet. Az IKEA-ban fillérekbe kerülnek a mécsestartók, mi is így csináltuk…”
 
Egy picit eloszlatnám az ezzel kapcsolatos félreértéseket, mert természetesen egy esküvő pénzbe kerül, csak az nem mindegy mennyibe.
Ha valakinek adottak az anyagi lehetőségei és ez a vágya, ma már bármi elérhető, amitől luxus színvonalú esküvője lehet. Terveztethet és varrathat ruhát a legdrágább szalonokban, készíttethet saját cipőt, vásárolhat gyönyörű ékszereket, bérelhet luxusautót, virágba boríttathatja az egész utcát, megrendezheti a vacsorát egy ötcsillagos szállodában, ahol 2-3 fotós és 4-5 kamera örökíti meg a vendégek mulatozását.  6-8 tagú showband zenekar, sztárfellépők, sztár műsorvezető, jégszobor, koktélbár, lakosztály a vendégeknek… Ilyen is van és ez valóban méregdrága.
 
Egy átlagos esküvő, átlagos anyagi lehetőségekkel nem erről szól és az elköltött pénz mennyisége nem feltétlenül egyenesen arányos a jó hangulattal, a színvonallal és az emlékezetességgel. Két dolgot tartok fontosnak. Először is próbáljátok meg elkerülni a „lehúzós” szolgáltatókat, akiknek indokolatlanul vastagon fog a ceruzájuk, másodszor, ha meg kell fogni a büdzsét, érdemes arányosan mindenen spórolni egy kicsit.
 
Sok pár elköveti azt a hibát, hogy a vacsora helyszínén és a menyasszonyi ruhán elszáll a költségvetésük és az egyéb –éppen olyan fontos – tételekre, alig marad keret. Ez szerintem hiba.
Azt ne felejtsétek el, hogy veletek ellentétben a vendégeknek nincs összehasonlítási alapjuk. (Más esküvőn voltak már természetesen, nem erre gondolok.) Ők nem látták azokat az árajánlatokat, amelyeket nem fogadtatok el, vagy azokat a lehetőségeket, amik végül nem fértek bele. Ők veletek együtt akarnak osztozni a boldogságotokban, jókat enni-inni, táncolni, jól érezni magukat. Ennyi.
Senki nem fogja reklamálni a prémium menüsort, az úszómedencét vagy a tűzijátékot. Ha kellemes a helyszín, jó az étel, van elég ital, talpraesett a vőfély vagy a ceremóniamester és nem hagy unalmas üresjáratokat az estében, jó a zenekar, mindenki jól fogja érezni magát.
 
Hogy egy kicsit haza is beszéljek, én többek között ezért is fontosnak tartom az esküvőszervező segítségét. Egy esküvőszervező díjazása egy menyasszonyi ruha árának töredéke, de ennél sokkal többet is meg tud takarítani a megbízóinak azzal, hogy az anyagi lehetőségeket is figyelembe véve megfelelő, színvonalas munkát nyújtó szolgáltatókat ajánl.  Egy korrekt szervezőnek kutyakötelessége figyelembe vennie a rendelkezésre álló büdzsét, valamint azt is rögtön látja, ha ár-érték arányban egy ajánlat nincs rendben. És akkor biztosan nem kell megvenni a mécseseket, mert a keretbe a dekoros és minden egyéb olyan szolgáltató is belefér, akik aznap csak azért dolgoznak, hogy a párnak stressz mentes és boldog esküvője legyen. 

komment

Címkék: költségvetés esküvőszervező olcsó esküvő drága esküvő

Érdekel az esküvők világa, esetleg házasodni készülsz? Érdekes hírek, hasznos tanácsok egy esküvő­szervező tollából.

Címkék


süti beállítások módosítása