Hercegi esküvő - de kik a meghívottak?

2011.04.11.

Hónapok óta hangos a média a hercegi pár esküvőjétől. Nincs olyan nap, hogy ne értesülhetnénk a legújabb találgatásokról, milyen lesz a torta, beleszól-e II. Erzsébet a menyasszonyi frizurába, ki tervezi Kate Middleton ruháját...

Beindult az ajándéktárgy business is, vásárolhatunk porcelánbögrét a hercegi pár fényképével (amire véletlenül Harry herceget nyomtatták), kínai eljegyzési gyűrű utánzatot, sőt újabban Kate-et formázó Barbie babát is...

Engem jobban érdekelnek azok a részletek, amelyek valóban az esküvőről szólnak, így utánanéztem annak, hogy milyen is a meghívó és kik azok a szerencsés kiválasztottak akik részt vehetnek az évtized esküvőjén.

A mintegy 1900, a királynő arany dombornyomásos címerével díszített meghívót II. Erzsébet királynő nevében a Lord Chamberlain, a királyi háztartás kamarása küldte ki, miután a pár és a protokollosok heteket töltöttek a vendéglista összeállításával.

Az elegáns, vastag fehér papíron fekete betűkkel nyomtatott szövegen ez áll: "A királynő parancsára Lord Chamberlain ezúton hívja meg ….-t Őfelsége a walesi herceg, Garter lovagja, Vilmos és Miss Catherine Middleton 2011. április 29-én, pénteken 11 órakor a Westminster Abbey-ben tartandó esküvőjére. Öltözet: egyenruha, zsakett, öltöny. Választ kérünk az Állami Meghívók Titkárságára, Lord Chamberlain irodájába, Buckingham palota.” Hölgyek számára nincs előírás a viseletre vonatkozóan, de a ceremónia alatt illendő kalapot viselniük.

Az 1900 meghívott közül mintegy 1000 vendég az ifjú pár baráti körének tagjai, 40 koronás fő a királynő személyes meghívottja. A listán szerepelnek az európai királyi házak és a mostanában forrongó közel-keleti királyságok és szultánságok fejei is. A jordániai király, Abu-Dhabi trónörököse, a bahraini, szaud-arábiai király, Brunei hercege csakúgy szerepel a vendég között, mint a japán császár, Tonga királya vagy Thaiföld királya. 

A kormányból, a parlamentből és a diplomáciai testületekből több mint 200 résztvevőt hívtak meg. Jelen lesz a miniszterelnök és helyettese, az ellenzék vezetője, a kabinet kulcsfigurái és a különböző brit fennhatóságokat képviselő 60 kormányzó, valamint a Commonwealth miniszterelnökei.

Csak két asszony szomorkodhat. Michelle Obama, az amerikai elnök felesége és Fergie, vagyis Sarah Ferguson, York-i hercegnő, András herceg ex-felesége, akik nem kaptak meghívót a jeles eseményre. Az USA elnökét, Barack Obamát és feleségét májusban várják hivatalos állami látogatásra a Buchkingham palotában, ami talán nyújthat számukra némi vigaszt.

Szeretnéd kárpótolni az amerikai elnököt az őt ért veszteségért? A következő posztból megtudhatod, hová is küldhetsz számára meghívót a saját esküvődre :-)

 forrás: angolosan.hu

komment

Címkék: meghívó vilmos herceg kate middleton hercegi esküvő

Érdekel az esküvők világa, esetleg házasodni készülsz? Érdekes hírek, hasznos tanácsok egy esküvő­szervező tollából.

Címkék


süti beállítások módosítása